"Fragmente" - vernisaj Roberta Ionescu
Alexandru Șipa - To(l)ba de jazz
Gabriel Rizea pe "Drumuri brâncușiene"

 
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

În căutarea magneților

 

Seară de august. 5 august. Vernisaj la Tradem, în Salonul Medieval. Roberta Ionescu: „Fragmente”. Muzică relaxată. Atmosferă plăcută. Destui tineri.
Prezintă Luiza Mitu. Succint. Prietenește. Discursuri ale criticilor? Nu.

roberta ionescu luiza mituLuiza vorbește despre o suprapunere de stări, spune că a văzut tablourile și înainte de a fi gata, când erau „mult mai concrete”. Simbolurile au venit mai târziu. Înainte de contribuția ploii? „Ca orice artist, Roberta s-a enervat, a scos tablourile în ploaie, a lăsat ploaia să curgă pe ele și iată ce a ieșit!”

„Aveam nevoie de sinceritate și de multe ori nu am găsit-o în afară”, mărturisește Roberta. A început, așadar, să lucreze aceste autoportrete, în care a pus și secvențe din „amprenta pe care o lasă diverse persoane de-a lungul timpului asupra noastră”.

Mi se pare în general atractivă scufundarea altora în propria interioritate, un zăcământ inepuizabil de posibilități nebănuite ca o vibrație dinlăuntrul lor să rezoneze cu o ancie ce zace ascunsă în tine. Roberta Ionescu plonjează fără ezitări în acest demers introspectiv, se dezgolește atât cât trebuie, se scaldă într-o claritate albastru-verzuie, cu pești care înoată împotriva curentului, sau în adâncuri subacvatice unde există doar dansul unduitor al tulpinilor prelungi de nufăr între mâlul din care au răsărit și frunzele plutitoare, interfața cu lumea exterioară ce se presupune a fi dincolo de luciul apei. Pătrunde temerar în pădurea încâlcită de gânduri și stări, în hățișul învolburat al tinereții, pentru ca - poate ajutată de atuul celor șase degete de la mâna stângă – să iasă curând în luminișul cu toamnă blândă și frunze, în luminișul înțelepciunii unei femei.

Uneori își ascunde ochii, alteori face din câte unul personaj, precum în tripticul ce pare ușor disonant, chiar dacă firele de legătură există: tot autoportret, tot aer de confidențialitate. Fiecare dintre acești ochi, dintre aceste jumătăți de chipuri, poate spune o infinitate de povești în exclusivitate: a unei iubiri ardente, eventual interzise, cu pătrățele verzi, de exemplu, a plictiselii îngălbenite sau a unui suflet bătrân surprins într-un moment de rapacitate. Dar imaginile – acvatice și terestre – despre care am amintit mai înainte, au o altă intensitate. Le-am dat ocol, o vreme, încercând să dibui magneții. Apoi am zâmbit și-am plecat, lăsându-i în lumea lor clandestină. 

 

Comentarii cititori
sus

Alexandru Șipa

 

To(l)ba de jazz
XXV

 

*În perioada  9-15 iulie s-a desfășurat la Freiburg (Germania), 'Zelt Musik Festival' (în aer liber, peste 150 de evenimente, un adevărat maraton cultural-artistic, cu un program foarte divers, cu peste 150.000 de turiști și invitați), cu muzicieni din toate colțurile lumii, printre care Buena Vista Social Club (Cuba), Mariza (Portugalia), Joan Baez (SUA). Alături de aceștia au susținut mai multe concerte, în secțiunea 'Musik in der Stadt', și grupul nostru de blues Nightlosers. Prezența lor a fost asigurată de ICR Berlin.

*Marți 21 iulie la Universitatea de Arte 'George Enescu' din Iași a fost susținut primul doctorat din România pe tema Vocea în jazz. Comisia, alcătuită din profesori universitari din Iași, București și Cluj-Napoca, a apreciat cu calificativul MAGNA CUM LAUDE lucrarea susținută de Mihaela Loredana Gârlea, cadru universitar la Iași, o cunoscută solistă și profesoară de jazz, pop și latino, solistă a formației Gârlea Quintet și a formației de tango și muzică de film Tierra Sin Pan, semifinalistă la competiția națională 'Românii au talent'.

*A. G. Weinberger a susținut recitaluri solo voce și chitară la Lugoj pe 28 iulie și la Timișoara pe 3 august.

*CÂMPINA JAZZROCK FESTIVAL, 31 iulie-2 august, a cuprins mai multe recitaluri reușite. Pe lîngă vedetele deja consacrate, precum Sorin Zlat Quartet, într-o manieră inedită, adică fusion-jazz-rock, în prima seară, Luiza Zan cu Gyarfas Istvan - chitară și Sarik Peter - pian (Ungaria), cu un program eclectic adecvat locului și momentului, în seara a doua, și trupa Balako, cu programul cunoscut deja, respectiv Colours, în ultima seară, am aplaudat formațiile puțin mai tinere Kiba Dachi Experience (București), Border Split (Tg. Mureș) (program destul de bun dar cam prea lung - vreo 90 de minute) și cei mai tineri din grupul The Werther Project (Câmpina-București), cu un chitarist -Bogdan Mihăilescu, de perspectivă...
A mai fost și Totu Rareș Band în ziua a doua.

Un succes organizatoric incontestabil, ca și la precedentele patru ediții, datorat aceluiași priceput manager, Liviu Briciu, laureat pe merit la Gala Premiilor de jazz pe 2014.

braila*În cadrul amplei manifestări cultural-artistice ZILELE ORAȘULUI BRĂILA, sîmbătă 15 august va avea loc pe scena din Grădina publică o seară de jazz și blues cu grupurile YOUVENIS și TOMASELLI BLUES BAND.

*Miercuri 19 august, la Centrul cultural din Bușteni, ora 19.00, SORIN ZLAT TRIO va susține un recital de sambe și bossa nove.

*Prima zi din cadrul ZILELOR ORAȘULUI SÂNGEORZ BĂI, respectiv sîmbătă 21 august ora 19.00, este rezervată blues-ului. O adevărată GALĂ DE BLUES va cuprinde recitalurile formațiilor MARCIAN PETRESCU & TRENUL DE NOAPTE, SOUL SERENADE, TOMASELLI BLUES BAND și NIGHTLOSERS.

*În perioada 21-23 august se va desfășura la Alba Iulia o nouă ediție a festivalului DILEMA VECHE. Printre invitații  din acest an se numără și reprezentanții jazzului: Basorelief, Irina Popa & The Sinners, Emy Drăgoi și Puiu Pascu Trio.

*Apreciata solistă de operă și jazz Oana Mureșan din Bistrița, absolventă a Academiei de muzică 'G.Dima' din Cluj-Napoca, a prins un nou contract în străinătate. De această dată în Doha, la Westin Hotel, unde va cînta jazz împreună cu chitarista Oleksandra Svyrydenko din Ucraina.

*Festivalul CRAIOVA MUZICALĂ 2015 cuprinde și recitaluri de jazz și blues. Iată: pe 29 august DUO Marcian Petrescu-Florin Giuglea, 30 august grupul Youvenis, 31 august Jazz Cover Night (Craiova), 1 septembrie Irina Popa & The Sinners, 2 septembrie Sorin Zlat Trio, 3 septembrie Tomaselli Blues Band, 4 septembrie Oltenia Big Band -dirijor Horia-Dinu Nicolaescu (Germania) și 5 septembrie DUO Graf Mourja -vioară - Dmitri Illarionov-chitară (Federația Rusă).

*Cartea mea intitulată JAZZ COCKTAIL, ce va apare în curînd la editura Tracus Arte, va fi lansată oficial pe 27 august ora 12.00 la Librăria Cărturești (Verona) din București, apoi la Festivalul Internațional CRAIOVA MUZICALĂ ca și la Festivalul “dichis’n’Blues. La Tulcea” (5-7 septembrie).

Apropo, la acest eveniment de la Tulcea sint invitate mai multe formații printre care: Duo Vali Sir Blues Răcilă - Raul Kusak, Nightlosers, Blues Preachers Project, Delta Blues Supergroup, Irina Popa & The Sinners.

*Recomandare: o audiție plăcută, ușoară, de vacanță, poate fi și capodopera PORGY & BESS de G. Gershwin în versiunea Ella Fitzgerald & Louis Armstrong cu orchestra și în aranjamentele lui Russel Garcia (1957), ca de altfel toate duetele magice de piese standard ale celor doi protagoniști, Ella & Louis.

 

Comentarii cititori
sus

Gabriel Rizea

 

Sunt liber, sunt eu, lemnul și Dumnezeu

 

(Gabriel Rizea este singurul care sculptează în lemn dintre participanții la Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene”, Craiova, 2015, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și Primăria Craiova. Inspirat de „Anotimpurile lui Tudor Gheorghe, artistul realizează, în tabăra deschisă pe tot parcursul lunii august la Centrul Multifuncțional, un ansamblu de băncuțe ce vor fi amplasate sub pasajul suprateran din centrul orașului. Am schimbat câteva cuvinte, într-o pauză de lucru)

 

gabriel rizeaCând ați început să sculptați? Cum ați ajuns pe acest drum?
5 august 2014, printr-o întâmplare, odată cu achiziționarea unei drujbe micuțe m-am jucat puțin cu ea într-un buștean de stejar și a ieșit un chip de bărbat destul de bine proporționat.

Este așa cum v-ați închipuit sau altfel decât credeați atunci când ați pornit? Vă simțiți mulțumit sau, uneori, înșelat în așteptări?
Sincer, sculptura m-a luat prin surprindere, nu știu dacă am avut așteptări, mai degrabă o grămadă de nelămuriri „plăcute” sau surprize. Da, sunt mulțumit. Nu aștept nimic, doar evoluez.

Ce înseamnă sculptura pentru dvs? De ce continuați să sculptați? Ce vă motivează?
Sunt liber, sunt eu, lemnul și Dumnezeu.

Există tipuri de lemn „prietenoase” și altele „ostile”?
Nu am descoperit încă un lemn ostil.

Cât e de importantă alegerea materialului?
Depinde, dacă e lucrare impusă, atunci alegerea materialului este foarte importantă. Dacă nu, prefer să mă aleagă lemnul pe mine.

Cum vi se pare tema simpozionului craiovean din acest an  – „muzica lui Tudor Gheorghe”? Se poate sculpta „muzica”? Se poate sculpta „orice”?
Tema este frumoasă, foarte frumoasă. Fără muzică nu cred că se poate sculpta (trebuie să ai și o parte muzicală în sufletul tău când sculptezi). Da, se poate sculpta orice, imaginația (și bunul simț artistic) e limita.

Care dintre lucrările realizate până acum vă este cea mai dragă?
Toate, n-am preferințe.

Ce efect vă doriți să aibă ceea ce sculptați asupra privitorului?
În principal, destindere, zâmbet, împăcare și, câteodată, întrebare.

Credeți că arta poate avea, dincolo de ținta estetică, și una utilitară?
Cu siguranță. Eu, cel puțin, sunt adeptul unei arte funcționale.

Aveți idei care așteaptă să fie materializate?
Nici nu vă închipuiți câte…

Un vis pe care l-ați vrea împlinit?
Îmi trăiesc visul: sculptez cu drujba în lemn. 

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey