Flori Bălănescu
Andreea Bratu
Mariana Codruț
Dan Dănilă
Dinu Flămând
Adriana Macsut
Niculina Oprea
Alexandru Petria
Maria Pilchin
Lorena Stuparu
Cornel Mihai Ungureanu
Tudorel Urian
Lucia Verona
Aprilia Zank

 
sus


Cu ce gânduri începeți anul 2013? Ce doriți să vă aducă?

Comentarii cititori
sus


Flori Bălănescu

 

Pentru 2013 nu am gânduri noi,
vreau să le întremez pe cele „vechi”

 

Pentru a răspunde la cele două întrebări, e nevoie de o mică retrospectivă. Anul 2012 a fost unul dintre cei mai grei pentru mine. Profesional, cel mai mare consum de energie a fost la volumul al doilea al Enciclopediei represiunii comuniste (literele F-O), lucrare colectivă amplă din cadrul programelor de lucru ale Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Subsumate acestei munci: studierea dosarelor din arhivele CNSAS și conservarea memoriei victimelor represiunii totalitare. Cercetătorul trecutului recent are, vrând-nevrând, în ciuda teoriilor despre rolul și responsabilitățile istoricului ca „meseriaș”, o relație complexă cu preocupările sale. Pe anumite segmente temporale, cercetătorul însuși se trezește martor al epocii, față în față cu martorul-martir al represiunii directe. Este și bine; este și mai puțin bine. Este bine, pentru că nu mai ai nevoie de cursuri pregătitoare pentru a înțelege ceea ce se numește spiritul vremii; este mai puțin bine, ca să nu spun rău de-a dreptul, pentru că în virtutea acestei înțelegeri foarte aplicate te consumi interior, cu efecte deseori incalculabile. Nu este mai puțin adevărat că nu sunt mulți aceia dintre noi (nici nu suntem așa numeroși) care ajung să-și subordoneze viața efortului de a salva memoria traumatizată a unui popor ajuns, iată, controversat (nu e cazul să intrăm aici în detalii).
Toată oboseala a fost compensată cu vârf și îndesat de apariția Enciclopediei, de textele publicate - studii, recenzii, atitudini publice, de simpozioanele și colocviile la care am participat. Nu în ultimul rând, de apariția cărții de debut (literar), În mâinile tale, la editura Blumenthal.
În plan civic-moral am continuat munca de editare a scrierilor lui Paul Goma, în seria de autor de la Curtea Veche, și am reușit un lucru foarte important: obținerea pensionării și indemnizației de fost deținut politic pentru scriitorul nostru marginalizat atât de confrați, cât și de instituțiile statului. Sumele sunt modice, raportate la suferințele și nedreptățile trăite de Paul Goma, însumate fac aproximativ cât primesc vedetele carpato-danubiene pentru o colaborare sau două la un ziar - pe ediție.
Pentru 2013 nu am gânduri noi, vreau să le întremez pe cele „vechi”. Nu am nici speranțe, trăim într-o țară în care ajung la putere indivizi schimonosiți de reeducarea spiritului, deformați de goana după furt și căpătuială, suferinzi de sechelele practicii ideologiei totalitare. Diversiunea și manipularea au atins la noi cote incredibile. Sau poate că tocmai această lipsă de speranță a mea adăpostește sâmburele adevăratei speranțe. Cine știe...
În 2013, am de lucru la volumul 3 al Enciclopediei represiunii comuniste și la Enciclopedia PCR (lucrare colectivă a INST, aflată într-un stadiu incipient); sper să am putere să avansez în studierea amănunțită a dosarelor lui Paul Goma (lucrez la o monografie), Emil Căpraru (medicul pediatru, fost deținut politic, care multora ne-a asistat creșterea sănătoasă, prin cartea Mama și copilul), Neculai Popa (nu e vorba de autorul mărturiei Coborârea în iad, ci de un alt deținut politic purtând același nume, exilat în 1979 în SUA) etc. Am câteva astfel de proiecte în lucru, aflate în diverse stadii. Dacă reușesc să mă organizez mai eficient decât în 2012, poate reușesc să definitivez măcar în varianta de lectură pe manuscris romanul, intitulat provizoriu: Ia pe cinci și ține-aproape!
Vedeți bine că nu am gânduri și ambiții noi față de 2012, mă țin cu consecvență de proiecte începute de-a lungul ultimilor ani și, mai ales, mă țin de convingerile mele intime și civice.

Vă mulțumesc că m-ați întrebat.

Comentarii cititori
sus

 

Andreea Bratu

Wishful thinking

 

Suntem la început de an, așa că, potrivit cutumei, ne facem planuri pentru următoarele 12 luni, de parcă sfârșitul lumii chiar ar fi avut loc și tot ce s-a petrecut până acum ar fi fost șters cu buretele, de parcă socoteala ar reporni invariabil de la zero și în școală n-am fi învățat să numărăm decât pînă la 365 (nici nu prea ar fi de mirare, la cum stă - era să scriu „merge” - școala azi).
Așadar, ce-aș dori să se întâmple în 2013?

    1. Aș dori ca în cultură, mai ales, să ajungă în posturi cheie oameni care chiar au habar despre mersul lucrurilor, și nu au doar orgolii, comportament și ADN de directori; oameni care au viziune, idei și interes (nu personal) ca mersul să fie constant, ascendent și orientat spre valoare.

   2. Aș dori, înainte ca susținătorii să pună mâna și pe cine știe ce televiziune, pentru a ne intoxica pe toți, nu doar pe cei din zona vizată, cu promisiuni mincinoase, să existe undeva curajul de a înțelege, odată pentru totdeauna, că orice proiect de tipul Roșia Montana este nociv pe termen lung, și de a vedea că dincolo de ambalajul înflorit și parfumat al grijii pentru soarta grea a moților se ascunde mai ales grija pentru buzunarele unora și altora, buzunare în care nu încap și buletine de Alba.

    3. Aș dori să se atenueze fervoarea bisericoasă programată a se pogorî asupra multora la sfârșit de an, pentru ca acea energie să fie mai degrabă cheltuită spre folosul celor care chiar au nevoie de ajutor (oameni și animale deopotrivă).

    4. Aș dori ca sistemul nostru de învățământ să-și găsească, măcar de data asta, drum drept și coerent, astfel încât cei care încă îl mai aleg să se aleagă cu ceva.

    5. Sper ca prietenii mei și cu mine să fim sănătoși, pentru a putea merge în Santorini și prin alte locuri puse deja pe listă. Și aș dori ca mâine să fie 29 august, pentru că astfel vom fi trăit deja minunea numită „The Wall”.

    6. În plan strict personal, în încheierea listei cu naivități, îmi doresc, ca în copilărie, să zbor cu rața (sau măcar cu balonul) și să mănânc avion pe varză.

Comentarii cititori
sus


Mariana Codruț


Mai întîi, aștept să vină soarele cît mai repede. Apoi, sper că în 2013 voi descoperi cît mai mulți autori și cît mai multe texte care să mă pună pe gînduri.

Comentarii cititori
sus


Dan Dănilă

2013 - Quo Vadis?

 


Pentru unii, anul 2013 pare oricum mai aparte fiindcă poartă o cifră considerată aducătoare de nenoroc; dar cred că pentru cei mai mulți e doar o nouă etapă a vieții, convențională ca o mărgea imaginară dintr-o salbă care se va rupe cândva...

Cred că va fi un an dificil pentru toți românii, nu doar pentru creatori, dar eu îl văd și îl doresc ca pe un an de (târzie) deșteptare națională; până când să mai acordăm credit imposturii, minciunii și amatorismului, corupției și demagogiei? Aștept o despărțire și o limpezire a apelor în politica românească...

Vorbind doar despre mine, am pregătit o carte de versuri și un roman pentru care sper că voi găsi editori și cititori... întreprinderi tot mai grele, într-o perioadă în care cultura e din nou marginalizată brutal, dezbinată și lipsită de resurse materiale... Apoi, mă bucur de o proiectată revedere a colegilor de liceu, cu ocazia celor 40 de ani care au trecut, incredibil de repede, de la Bacalaureat. Asta presupune și revederea Sibiului, o constantă și mereu așteptată bucurie...
În rest, îmi doresc colaborări reușite cu cât mai multe reviste literare, ceea ce presupune că voi fi sănătos și voi mai fi vizitat de muze... oscilez între pesimismul înțelept și optimismul irațional, între tentația renunțării și bruma de speranță...
La mulți ani tuturor

 

Comentarii cititori
sus


Dinu Flăm
ând

În 2013 vreau să continui expediția Pessoa cu încă două noi volume date în traducere cititorului român. Dacă voi avea atîta energie, poate mă voi apropia și de un mai vechi proiect, traducerea integrală a lui Lautréamont. Iar dacă una din acele capricioase doamne din Olimp care țin cheile artelor își va întoarce chipul spre mine cu un vag surîs, poate voi reuși să scot din mine și cîteva poeme sub proprie semnătură. E singurul miracol pe care îl curtez...

 

Comentarii cititori
sus


Adriana Macsut


Am intrat cu speranțe și gânduri frumoase în anul 2013. Îmi apar deja articole în două antologii filosofice (vor fi lansate pe piața editorială în ianuarie sau februarie). Am de prezentat în luna ianuarie un referat la Facultatea de Filosofie a Universității București, despre Etica exploatării resurselor aurifere de la Roșia Montană. Pregătesc apariția unui curs despre etică și voluntariat - important, cred eu, în care voluntariatul este vechime în muncă.

 

Comentarii cititori
sus


Niculina Oprea


Voi începe anul 2013 doar cu gânduri foarte bune. În prima lună a noului an îmi va apărea a doua carte în limba turcă, motiv pentru care mă bucur de pe acuma. Îmi vor mai apărea și alte cărți în 2013.


(decembrie, 2012)

Comentarii cititori
sus


Alexandru Petria

De sfârșit și început…

 

2012 mi-a fost un an extrem de rodnic din perspectiva literaturii. Am scris poezie câtă n-am scris în toată viața, fără forțare, fără plan de lucru, de parcă mi-ar fi fost dictată de cineva, de peste umăr, sub presiunea urgenței. Voiam să reiau munca la romanul Prima faptă bună, însă… a dat poezia peste mine, după 20 de ani de tăcere în versuri, cu Călăul harnic, apărut la Herg Benet (mulțumesc editorilor - Cristinei Nemerovschi și lui Alexandru Voicescu!), și poemele ce-o să structureze volumul Rugăciuni neduse la biserică și alte chestii, pe care intenționez să-l public cândva în 2013.
Ce-o să aducă vremea, vom vedea, cert e că am de gând să trebăluiesc la roman și să continui seria de interviuri cu scriitori, care o să se așeze și ea într-o carte, când o să-i fie sorocul, nu-i exclus ca tot în 2013. De început de an, vreau să mai mulțumesc traducătorilor extraordinari ai textelor mele - Pere Bessó- catalană și spaniolă, Raoul Weiss- franceză, Balázs F. Attila- maghiară, Jeanette Carp și Ronald van Linde- neerlandeză.

 

Comentarii cititori
sus


Maria Pilchin


Colind diamantin
pentru Omul mezzo-(p)olitic din Bas-Arabia

Populez un spațiu specific, un stat de frontieră dintre Est și Vest, o „grotă” temporală în care totul se întâmplă diferit decât în afara ei. Mult timp am suferit că m-am născut în această țară Mezzo-potamică, cu două râuri-contururi geografice. Dar soluția a venit tot din cărți: „Această naștere a venit o dată cu începerea unei terapii analitice. Până atunci știam diverse lucruri, știam să fac diverse lucruri. Obținusem câteva diplome și credeam, ca tânăr adult, că această zestre îmi era suficientă pentru a porni în viață și a reuși! Ca un Rastignac al timpurilor moderne, îmi închipuiam cucerirea lumii ca fiind o chestiune de putere, influență și mai ales recunoaștere. Această nevoie de a fi recunoscut, valorizat, confirmat mi-a structurat o parte a existenței. Dar de-a lungul terapiei am descoperit o altă formă de a trăi, mai creativă, mai dinamică, mai puțin reacțională, mai puțin violentă față de mine însumi. Astfel mi-am început destul de târziu o educație de conștientizare, care îmi lipsise până la 30 de ani și fără de care suferisem atâta” (Jacques Salomé, Curajul de a fi tu însuți).

Or, recent am ajuns să îmi gândesc altfel amestecul de Orient și Occident care mă constituie. Am trăit o asumare a unei descendențe basarabene, m-am detașat de tot felul de purisme etnice, culturale și politice, care mi-au fost cultivate până acum, am înțeles că realitatea nu e simetrică și nici nu poate fi. Întorcând „capul” ba spre Vest, ba spre Est, ajunsesem să fac „entorse” muscular-culturale. Marile frustrări geografice și geopolitice mi-au determinat până acum o existență culturală specifică, un fel de a exista în așteptarea unui (ne)cunoscut Godot sau a cine știe cărei „mari șanse”. În ultimul an, însă, am trăit un fel de cădere din oniric, pe toate planurile, oglinzile din Wonderlands s-au făcut cioburi, Alice a crescut, (i)realitatea e alta.

Ce aștept de la noul an?! În 2013 sunt sigură că se vor întâmpla exact aceleași lucruri: vom fi ipocriți și centrați pe noi, dar totodată minunați în complexitatea umanității noastre, la TV vom auzi exact aceleași slogane și exerciții de retorică politică, în cărți se va întâmpla totul ca și până acum - acea scriere a cărților din cărți, vorba lui Eco, ópusurile noastre le vom citi între noi, între noi vom perora laude și vom scrie cronici, ca într-o sectă literară, simțindu-ne marii inițiați, oamenii de cultură vor fi mari în ceea ce fac public și mărunți în cotidianul lor, în supermarketuri vom cumpăra fericirea la semipreparate, arta ne va educa, flirtând pe la spate cu comercialul, vom fi la fel de rătăciți în tot ce facem, deși iluzia propriei importanțe și a certitudinii existențiale ne va însoți mereu. Politicienii, acești oameni de papier mâché, ne vor minți la sigur și noi, ca în cele 1001 de nopți, le vom urmări istoria de succes în serii narate de PR manageri într-o Bas-Arabie dintre Nistru și Prut. Ei ne vor privi, uneori, la întâlniri cu electoratul ne(s)electiv, ca pe niște oameni de cavernă și vor stabili că acest om din mezzo-(p)oliticul md mai și gândește uneori și vor fi mirați și cumva chiar încurcați, dacă nu iritați, de aceste semințe de gândire analitică primară. Viața va curge la fel de molcom în balta noastră interriverană, visele și vizele vor deveni, contextual, sinonime parțiale, la porțile Europei vom trăi senzația unui fetus extrauterin și ne vom tot întreba dacă de la Râm ne tragem. Copii noștri vor crește, ne vor privi înțelegător și vor pleca cu visele noastre transformate în vize spre alte spații, mai favorabile speciei umane, iar noi, copiii post-comunismului teribilist ne vom duce amintirile ca pe o carapace, ca pe un marquezian „a trăi, pentru a-ți povesti viața”. Unica salvare a generației noastre va fi nararea, povestirea unei vieți, asemeni bătrânului lui Coleridge din Balada bătrânului marinar.

Dar cred că m-a luat fluxul memoriei viitoare pe dinainte, la sigur că îmi doresc în noul an să instalăm, în sfârșit, acel dulap ergonomic pentru cărți, să le punem pe polițe, să ticsim rafturile cu toate aceste obiecte ale culturii umane și să ne simțim în noua noastră casă ca într-un templu al textualului, apropo de iluzia propriei importanțe și a certitudinii existențiale! (Da, mai e ceva, demult sper să am un nou set de cleștișori colorați pentru rufe, fiecare să aibă câte un diamant Swarovski, e visul meu tăcut, cred că irealizabil, într-o lume de bagatele, în care uscarea rufelor nu e considerată un act de cultură*)


* „Să zicem un clește de prins rufele conține latent și ideea de Kamasutra. Obiectul când este ținut în mână, merită o mult mai mare atenție, încearcă să-i vezi reversul artistic, dacă fața îi este una utilitară. Nu este exclus faptul ca bagatela să genereze ceea ce noi numim convențional obiect de artă” - dintr-un interviu cu artistul plastic Ghenadie Popescu.

Comentarii cititori
sus


Lorena Stuparu


Și conturau proiecte albastre


Cum anul nou mă prinde mai întotdeauna cu deadlineurile depășite, nu-mi fac planuri ci îmi doresc doar să duc la bun sfârșit ceea ce am început. De câte ori mi-am făcut planuri fie și pe durată minimă (că de aceea medie spre lungă nu îndrăznesc nici cu gândul să mă apropii) ele au fost amânate sau anulate de alte priorități sau urgențe ce pot fi încadrate la rubrica N-aduce anu’ ce-aduce ceasu’. Sigur, am câteva direcții de la care nu mă abat nici măcar atunci când se întâmplă să-mi reglez ritmurile după mecanismele cererii și ale ofertei, cum ar fi acum: de ce-aș începe anul nou cu intenția de a publica în Prăvălia culturală dacă tot sunt chemată să răspund la-ntrebarea despre ce planuri sau intentii la început de an aș avea, „Cu ce gânduri începeți anul 2013? Ce doriți să vă aducă?”?


În fine, dacă asta interesează pe cineva mai mult decât platitudinile absolut goale de orice conținut de mai sus, să vă mărturisesc totuși că îmi propun să public cât mai repede în calitate de coordonator un volum de studii și interviuri pe tema identității individuale în contextul globalizării și să-mi termin comunicările pentru niște conferințe și congrese naționale și internaționale. Apoi sau mai degrabă între timp, au fur et à mesure, să-mi văd și de-ale mele, adică de plăcerea de a citi și de a scrie pur și simplu fiindcă mi se pare că astfel încarc cu un pic de realitate ceea ce nu mai pot retrăi și înțeleg mai bine tot ceea ce mi se întâmplă.

Dar cel mai mult și mai mult îmi doresc să mă ajute Dumnezeu să-mi pot îndeplini datoriile de mamă, fiică, soră cu toată dragostea și iscusința literal și în toate sensurile, cum spunea cel mai conștient delicat dintre poeți.

Firește, pe lângă toate acestea îmi doresc și lucruri imposibile cel puțin acum și de altfel fiindcă intră în contradicție cu cele de mai sus, parcă nici nu prea mi le-aș dori momentan. Dar mă bazez pe vis, pe speranță, pe dragoste - cum spuneam.
 

Comentarii cititori
sus


Cornel Mihai Ungureanu


Îmi doresc să fiu sănătos, să lucrez și să duc la capăt câteva proiecte în acest an. Mă simt obligat, în primul rând, să finalizez un roman și două sau trei piese de teatru, dintre cele începute. Pentru că se împlinesc 10 ani de când am debutat pe hârtie (în primăvara lui 2003 mi-au apărut un roman și un volum de proză scurtă), cred că este timpul să public o carte care să aibă consistență.

Voi continua, împreună cu prietenii și colegii mei, programele Asociației Taberna și apariția Prăvăliei culturale, deși mănâncă din timpul pentru scris. Mi se pare că merită. Îmi propusesem, în schimb, să renunț la televizor sau, măcar, să îi acord foarte puțin timp, și să nu mai particip la emisiuni. Dar am început anul privind o grămadă de filme și chiar în această seară mă duc să îmi dau cu părerea într-o dezbatere politică. Și când eram copil însă, și alegeam joaca în locul temelor, nu mă culcam până nu le rezolvam. Mizez pe această forță recuperatoare.

Comentarii cititori
sus


Tudorel Urian

 
2013 este primul an din viața mea, pe care îl încep fără nicio speranță. Tot ce îmi doresc pentru anul care vine este să-l văd încheiat. Este și asta o experiență care merită trăită pentru a fi om întreg.

Să fiți sănătoși și mult noroc tuturor.
La Mulți Ani!

(decembrie, 2012)

Comentarii cititori
sus


Lucia Verona

 
Cu ce gînduri am intrat în 2013? Bune, desigur. Ce doresc să-mi aducă? Aș inversa întrebarea. Ce voi aduce eu anului 2013?

În primul rînd, o nouă traducere din Shakespeare. În 2012 a apărut, în volumul V, publicat la editura Tracus Arte, piesa Troilus și Cresida, în traducerea mea, alături de Negustorul din Veneția, traducere de Horia Gârbea și Timon din Atena, traducere de George Volceanov. În 2013, prin martie-aprilie, va apărea, la aceeași editură, volumul VI, în care voi avea traducerea piesei Doi tineri din Verona, alături de Cum vă place și Henric al VI-lea, partea 1, traduse de Violeta Popa, respectiv Ioana Diaconescu. Iar pînă la sfîrșitul anului voi mai termina de tradus încă două piese.

Între două traduceri din Shakespeare voi găsi, sper, răgazul să mai scriu o carte polițistă, continuare la Moartea zboară cu low cost, apărută în 2012 la editura Tritonic. Voi definitiva și voi publica un volum de teatru. Și, cine știe, poate voi avea timp să mai lucrez la un roman serios, început cu ani în urmă.
Cred că nu e puțin.
La mulți ani!

Comentarii cititori
sus


Aprilia Zank

 

betting on the new year


the new year's
just around the corner
and the croupier
sniggers in my ear
faites vos jeux, madame,
faites vos jeux
but I'm no gambler
lack the vision
of how the wheel spins
or if my fortune lies
in red or black
in grey or purple
or in the infinite blue
of heaven
to give me a hint
of what I will
or I can
or I must
and, anyhow,
one has to hurry
time and tide wait for no man
or woman
I have to make my choice
place my haphazard bet
on even or odds
before the croupier yells
rien ne va plus

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey