Şerban Axinte
George Onofrei
Răzvan Penescu
Robert Şerban
Cornel Mihai Ungureanu

 
sus

Sibiul cultural văzut din marile oraşe

Ce evenimente din Capitala Culturală Europeană i-ar pune
pe drum pe consumatorii de cultură
din Iaşi, Craiova, Timişoara sau Bucureşti?

Īn anul īn care este "Capitală Culturală Europeană", Sibiul are īnscrise īn agenda culturală aproape 250 de proiecte, ceea ce reprezintă peste o mie de evenimente din domeniile teatru, pictură, literatură, muzică, film, dans, chiar şi gastronomie. Cāt este īnsă acest program de dens şi de valoros faţă de oferta culturală a altor mari oraşe din Romānia?
Am cerut unor oameni de cultură din Iaşi, Craiova, Cluj, Timişoara şi Bucureşti să compare ofertele culturale şi să dea un verdict, ca să īnţelegem: este Sibiul şi capitala culturală a Romāniei īn acest an? Şi ce evenimente i-ar pune pe drum pe consumatorii de cultură din alte oraşe?

1. Cum vi se pare programul cultural oferit de oraşul vostru, īn comparaţie cu cel din Sibiu? (disponibil la www.sibiu2007.ro)

2. Ce evenimente din Sibiu v-ar face să vă planificaţi o vizită īn acest oraş?

(Veronica D. Niculescu)

Comentarii cititori
sus

Şerban Axinte

Oricīt de mult aş iubi Iaşul, nu pot să nu-i reproşez
lipsa de īncredere īn valorile pe care le posedă

1. Sibiul este un oraş aparte, şi nu īn sensul acela că fiecare loc are specificul său, nota sa de originalitate. Sibiul e un puzzle de culturi şi influenţe. Nu ştiu cīt de romānesc mai este. Īn mod cert, oferta lui culturală a fost mereu bogată şi atractivă pentru cei din alte zone ale Romāniei. Nu ştiu cum gīndesc sibienii despre ei īnşişi. Probabil nu se mai pot entuziasma de ceea ce le este lor specific. Găsesc justificată alegerea Sibiului drept capitală culturală europeană īn 2007, tocmai datorită dominantei sale interculturale.

Oricīt de mult aş iubi Iaşul, nu pot să nu-i reproşez lipsa de īncredere īn valorile pe care le posedă. Parcă nu vrea să intre īn competiţie cu nimeni şi cu nimic, deşi tīnjeşte după o recunoaştere din oficiu. Mă refer, īn principal, la comportamentul instituţiilor de cultură bugetare. Dacă vorbim despre cele private, nu trebuie să uităm că Editura Polirom a revoluţionat piaţa de carte din Romānia, revista Timpul supravieţuieşte miraculos, Asociaţia "Vector" desfăşoară proiecte de talie şi ţinută europeană, iar Ateneul Tătăraşi adună mai multe suflete la un spectacol decīt Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri". Interesant e faptul că instituţiile mai sus amintite colaborează īntre ele. La asta se adaugă activitatea Centrului Cultural Francez şi a British Council, dar şi a altor instituţii mai mici, dar vioaie.

2. Cu siguranţă voi merge la Sibiu de două ori īn acest an. La un maraton al poeziei organizat de Andrei Bodiu şi la Colocviile revistei Transilvania. Daca aş fi sibian, nu aş rata īnsă nici una dintre premierele de la Teatrul Naţional "Radu Stanca".

Comentarii cititori
sus

George Onofrei

Cīt despre "capitala culturală" care se pretinde Iaşul...
mai bine să uităm!

1. E foarte greu de făcut o comparaţie īntre un program susţinut, de "capitală culturală europeană" şi cel "obişnuit", al Iaşului cultural. Īn general, aici instituţiile culturale "de stat" nu reuşesc să propună un program cultural interesant, ce să mai vorbim de coerenţă! Vin tot soiul de folclorişti la festivalul "Trandafir de la Moldova", Naţionalul e īn reparaţii etc. Ici­colo cīte o bilă albă: reprezentaţiile de la Ateneul Tătăraşi (aici e meritul lui Benoīt Vitse, regizorul Evangheliştilor) sau Bienala de Artă Contemporană Periferic, cel mai important eveniment de gen din Romānia, organizată de Asociaţia Vector (condusă de Matei Bejenaru). Cīt despre "capitala culturală" care se pretinde Iaşul... mai bine să uităm!

2. Īn mod firesc, aş vizita Sibiul pentru unul dintre evenimentele majore – Festivalul de Teatru, Festivalul de Jazz şi, de ce nu, varianta sibiană a TIFF-ului clujean organizat de Mihai Chirilov. E bine că, īn ciuda bīlbelor Ministerului Culturii, aceia care au avut de realizat programul cultural şi-au făcut treaba (cel puţin aşa se văd lucrurile īn acest moment). Cum se vede, dacă īn cazul capitalei stăm bine, acum aşteptăm provincia!

Comentarii cititori
sus

Răzvan Penescu

La teatru, Sibiul bate mai mereu Bucureştiul

1. La film sigur festivalurile mai mari o să aibă o variantă prescurtată la Sibiu. Ar fi, īntr-o ordine aleatoare, Festivalul de Film Britanic, cel de Film Francez, Retrospectiva TIFF Cluj (care anul asta e organizat īn tandem cu Sibiul), Festivalul de Film European. Mai sunt cāteva specifice de Bucureşti, dar sunt mai mici şi cu programarea stau prost, speri la un film, nimereşti la altul, aşa că nu le punem la socoteală.

La teatru, Sibiul bate mai mereu Bucureştiul. Festivalul de Teatru de la Sibiu e un mamut pe care Festivalul Naţional de la Bucureşti nu īl poate concura. Există un oarecare avantaj la Bucureşti faţă de Sibiu, pentru ca aici e itinerat şi Festivalul Shakespeare de la Craiova, mai vin şi teatre din ţara, mai sunt şi multe alte teatre care fac turnee (inclusiv cel din Sibiu). Şi īn Bucureşti avem Green Hours şi Teatrul Act care sunt mereu de urmărit. Dezavantajul e ca sunt şi multe piese proaste şi te mai plictiseşti mergānd de la una la alta. Am auzit şi un zvon despre Festivalul Teatrelor Europene care ar trece şi pe la Sibiu, dar īncă nu am confirmare.

La concerte cred că Bucureştiul o sa fie īn faţă. Chiar şi dacă Rolling Stones nu vor ajunge (iar circulă un zvon că ar veni). La muzică clasică sunt două săli bune īn Bucureşti, la rock-pop sunt multe stadioane care anul trecut au găzduit concerte importante.

2. Am fost deja la Pescăruşul lui Andrei Şerban. O să mai merg la teatru (sper să ajung şi la Festival/uri), o să merg poate la TIFF (deşi e parcă mai atrăgător Clujul pentru TIFF). Poate la vară o să īmi plănuiesc vacanţa astfel īncāt să mă intersectez cu cāteva concerte, mai ales de muzică clasică, dacă e mai specială. Ideal ar fi să fie un festival cu o orchestră tare īntr-o locaţie mai neconvenţională, nu am verificat dacă există, e īncă departe vara (e drept că ar trebui o sonorizare perfectă pentru locaţii mai neconvenţionale...). Aş merge sigur pentru evenimente pe care nu le pot vedea la Bucureşti şi care sunt concentrate, astfel īncāt să văd 2-3 lucruri care mă interesează la fiecare vizită.

 

Comentarii cititori
sus

Robert Şerban

Dacă aş prinde peştişorul de aur,
i-aş cere ca īn 2007 să trăiesc la Sibiu!

1. Oferta culturală din acest an a Sibiului este, de departe, cea mai tentantă din ţară. Densitatea şi calitatea evenimentelor anunţate că vor avea loc īn 2007 fac din acest oraş, neīndoielnic, epicentrul cultural al Romāniei. Oricāt aş fi eu de māndru că mi-s bănăţean (adevărat, prin adopţie) şi că īn Timişoara sunt cāteva fapte demne de interesul şi lauda degustătorilor de cultură (Festivalul Internaţional de Jazz, StudentFest, Festivalul Internaţional al Dramaturgiei, Festivalul "Timişoara muzicală", Bienala Internaţională de gravură Mică etc.; Festivalul Berii şi al Vinului nu se pun...), nu pot să nu recunosc – măcar anul acesta – īntāietatea Sibiului. Am consultat cu mare curiozitate agenda acţiunilor şi m-a apucat invidia.

2. Mi-aş dori să fiu martor al spectacolelor de teatru, al proiecţiilor de film, al acţiunilor literare, al vernisajelor de artă plastică, al concertelor de tot felul (de la cele simfonice, pānă la cele de rock)... Dacă aş prinde peştişorul de aur, i-aş cere ca īn 2007 să trăiesc la Sibiu!

Comentarii cititori
sus

Cornel Mihai Ungureanu

Energiile culturale ale Craiovei rămān punctuale şi potenţiale

1. Parcurgānd programul disponibil la www.sibiu2007.ro, impresia mea este că oferta craioveană ar fi fost mai bogată şi mai diversă. Mizez pe implicarea unui primar ambiţios şi energic, Antonie Solomon (un om căruia īi ies faptele), pe oamenii care conduc instituţii ale urbei: Teatrul Naţional, Filarmonica, Teatrul Liric, Muzeul de Artă, Teatrul pentru Copii şi Tineret, Muzeul Olteniei, Biblioteca Aman, pe locaţii precum Parcul Romanescu, Casa Universitarilor, Palatul Jean Mihail, Casa Băniei, Casa Studenţilor, pe tot ce īnseamnă underground, pe experienţa organizatorică a lui Emil Boroghină, pe entuziasmul şi inventivitatea lui Vlad Drăgulescu şi a tinerilor din trupa Morphia, pe presa locală, pe Mitropolia Olteniei, pe artiştii plastici şi pe cei din fotocluburi, pe Universitate, pe participarea comunităţilor italiană şi elenă.

Dacă īntr-un an obişnuit (2006) au venit īn Bănie oaspeţi din multe colţuri ale ţării şi ale lumii la Festivaluri intitulate: Shakespeare, Craiova Muzicală, Marin Sorescu, Elena Teodorini, Maria Tănase sau la Zilele Craiovei, ce mobilizare ar fi īntr-un an atāt de neobişnuit?
Nicolae Marinescu şi Gabriel Chifu ar aduce, sunt sigur, scriitori de prim rang la manifestări ale revistelor Mozaicul şi Ramuri, iar dacă ne vom scula şi noi, cei de la Prăvălia culturală… nici nu vreau să mă gāndesc cāţi am popi! (Ce se vede? Infatuarea sau autoironia?)

Energiile culturale ale Craiovei rămān punctuale şi potenţiale, meritul Sibiului fiind acela de a īmplini un proiect de coerenţă.

2. Un tramvai numit Popescu III (pe linia Sibiu-Răşinari), Oratoriul Bizantin de Paşti, Andrei Şerban, Virgil Nemoianu, spectacolele de dans contemporan īn spaţii neconvenţionale, Purcărete (deşi Faust nu apare īncă īn program), filmele din festivaluri, Concertul Ansamblului de Operetă Clasic㠖 Viena.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĆ¢tre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey