Profu' de religie, premiat
Conferință Basarab Nicolescu despre Ion Barbu
Lansare de carte: Despre libertatea muzicii și muzica libertății
Sărbătoare brâncovenească
Invitați la Tradem: Claudiu Komartin și Radu Vancu

 
sus

 

Premiu pentru Profu’ de religie

 

profuSpectacolul Teatrului Național Craiova, Profu’ de religie, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, a fost distins cu Premiul Publicului (locul al II-lea), la Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania). Spectacolul a fost prezentat în perioada 22-24 iunie la cea de-a douăsprezecea ediție celui mai important festival de teatru din lume dedicat exclusiv prezentării pieselor contemporane. Spectacolul a fost selecționat de dl Manfred Beilharz, fondatorul și directorul festivalului, după ce acesta l-a văzut anul trecut laCraiova.

La ediția din acest an au fost invitate 24 de spectacole din 23 de țări, între care Turcia, Ungaria, Germania, Spania, Rusia, România, Portugalia, Italia etc.

posterFestivalul de la Wiesbaden este destinat reprezentării unor producții teatrale apărute în ultimii ani și care reflectă neliniști, tulburări sau conflicte sociale din țările respective, în încercarea de atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă societatea contemporană multiculturală din Europa, în efortul său de definire și decantare a valorilor democratice. La această ediție, tema în dezbatare propusă de directorii artistici ai festivalului Manfred Beilharz, Tankred Dorst, Ursula Ehler, Ann-Marie Arioli și Peter Michalzik a fost „Teatrul Rebel”.

Spectacolul Naționalului craiovean îi are în distribuție pe Marian Politic, Romanița Ionescu (nominalizată pentru rol secundar la premiile din acest an ale UNITER), Cătălin Vieru, Raluca Păun și Dragoș Măceșanu.

Spectacolul este rodul unui “proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actori, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național Craiova.

Premiul obținut la Wiesbaden confirmă astfel un parcurs ascendent al acestui spectacol, invitat de curând și la Festivalul Național de Teatru (București), precum și la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea. 

Cronică apărută în Prăvălia Culturală.

Comentarii cititori
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

Conferință Basarab Nicolescu

 

basarabAcademicianul Basarab Nicolescu a susținut luni, 7 iulie, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova conferința De la Cosmologia Jocului secund la transdisciplinaritate. Întâlnirea a fost moderată de Petrișor Militaru, inițiatorul seriei de conferințe „Avangardă și transdisciplinaritate”, în care s-a înscris și aceasta, iar în deschidere Constantin M. Popa, redactorul-șef al revistei Mozaicul, a vorbit despre contribuția lui Basarab Nicolescu la exegeza operei lui Ion Barbu. Dat fiind faptul că în 2015 se împlinesc 120 de ani de la nașterea poetului Ion Barbu, au fost lansate cu această ocazie și cele două volume dedicate de Basarab Nicolescu cunoscutului poet și matematician: Ion Barbu – Cosmologia Jocului secund (ediția a III-a, Editura Aius, 2014) și Ion Barbu în timp și dincolo de timp (Editura Curtea veche, 2013).

După susținerea conferinței, Basarab Nicolescu a intrat în dialog cu publicul răzpunzând întrebărilor și provocărilor.

Pentru cei interesați am atașat înregistrări video.

Comentarii cititori
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

Lansare de carte:
Ion Munteanu în dialog cu Cico Nicolaescu

 

cicoDespre libertatea muzicii și muzica libertății este titlul cărții-interviu în care Ion Munteanu a imortalizat discuțiile purtate cu Horia Dinu („Cico”) Nicolaescu. Volumul, apărut în acest an la editura Aius, a fost lansat pe 8 iulie 2014 în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Amfitrion și moderator al întâlnirii a fost Nicolae Marinescu, directorul editurii Aius, iar Alex Munteanu a asigurat un intermezzo muzical, interpretând câteva piese de chitară clasică.

Despre volum au vorbit apoi Gheorghe Fabian, fost director al filarmonicii craiovene, Constantin M. Popa, critic literar și redactor-șef al revistei Mozaicul, scriitorii și universitarii Ioan Lascu, George Popescu, Ionel Bușe și Geo Constantiniu. O privire percutantă, transpusă pertinent și eficace în cuvinte, a aruncat asupra poveștilor depănate în volum istoricul Mihai Ghițulescu.

Pisica filarmonicii, Țuți, a ascultat și ea unele opinii, lăsând o oarecare impresie de deferență.

Cei interesați pot urmări, mai jos, imaginile filmate cu acest prilej.

Comentarii cititori
sus

Adriana Macsut

 

Sărbătoare brâncovenească la Mogoșoaia

 

brancoveanu1Constantin Brâncoveanu a sprijinit cultura așa că în vremea domniei sale cultura a traversat o perioadă înfloritoare. De precizat că anul 2014 marchează 300 de ani de la martiriul voievodului Constantin Brâncoveanu. Acest domnitor a desfășurat o adevărată campanie de construcție a unor clădiri atât laice cât și religioase, ajungând să dezvolte așa numitul stil brâncovenesc. În mod generic, numele de stil sau artă brâncovenească este utilizat în istoriografie spre a carateriza clădirile, arhitectura și pictura murală din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Palatul Mogoșoaia se înscrie în acest brancoveanu2stil brâncovenesc și a fost locuința domnească a acestuia, așa că nu întâmplător a avut loc o celebrare brâncovenească aici. Manifestarea s-a desfășurat în perioada 20 – 22 iunie când s-au adunat aici zeci de domni, domnițe, cavaleri și trubaduri întruchipând societatea medievală în care a trăit acest domnitor. În data de 20 iunie a fost prezentată Povestea lui Constantin Brancoveanu și a fiilor săi interpretată de studenții Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I. L Caragiale. Pe 21 iunie brancoveanu3Palatul Brâncovenesc a fost populat de fanfare, saltimbanci,  jongleuri, aruncători de flăcări, acrobați. Atmosfera brâncovenească a fost susținută de muzica bizantină intonată de Corul Patriarhiei, taraful de la Clejani care a interpretat cântece scrise de Anton Pann și instrumentiști turci care au cântat meterhanea (muzica turcească specifică paradelor turcești).  În ziua de 22 iunie, formața de muzică medievală Trei Parale  a interpretat melodii din vremea domnitorul. Emoționante au fost o doină de jale și un balet dedicate martiriului domnitorului.

Foto: Ștefan Grosu

Comentarii cititori
sus

 

Poesis Internațional, prezentată la Craiova

 

poesisClaudiu Komartin și Radu Vancu au prezentat vineri, 11 iulie 2014, revista Poesis Internațional în cadrul proiectului Scriitori la Tradem, inițiat de Nicolae Coande la Casa de Cultură “Traian Demetrescu” din Craiova. Cei doi invitați au vorbit despre revistă, despre echipă
(Redactor-șef:
Claudiu Komartin
Colegiul de redacție:
Rita Chirian, Dan Coman, Andrei Dósa, Vlad Pojoga, Răzvan Țupa, Radu Vancu
Concept grafic: Ana Toma ) despre colaboratorii din numeroase țări, despre motivație.

Ajunsă la cel de-al treisprezecelea număr, după ce și-a încetat apariția acum aproape un an, Poesis Internațional a revenit pe scena vieții literare românești într-un nou format și într-o nouă prezentare grafică. Revista apare acum la Bistrița, ca publicație a Casei de Editură Max Blecher și sub egida Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, de două ori pe an: primăvara și toamna. În opinia redactorului șef al revistei, Claudiu Komartin, programul și acțiunea Poesis International pot fi rezumate astfel: „Traducerile atât de necesare din literatura mai veche și mai nouă din întreaga lume, debuturile câtorva tineri poeți care între timp au publicat volume foarte promițătoare, recuperarea unor poeți și teme ce meritau reconsiderarea sau relansarea în spațiul public românesc, legăturile stabilite cu autori, grupuri și organizații literare din peste 20 de țări sunt reușite pe care oricine le-a putut remarca în cele douăsprezece numere publicate.”

Atât Claudiu Komartin, cât și Radu Vancu au citit poeme ale unor autori străini, din ultimul număr al revistei, au discutat cu publicul prezent, pornind de la tema „Celulele scrisului” și ajungând în diferite unghere ale literaturii, de la avangardă la organizarea unui festival, în funcție de interesul și mingile la fileu ridicate de unul sau altul dintre cei prezenți. Puteți urmări mai jos înregistrări video de la întâlnirea găzduită de Tradem. După expirarea timpului, discuțiile au continuat până în noapte pe terasa Play.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey