Travel Makers
Festivalul de Umor "Ceapa de Aur"
Gabriela Gheorghișor și Constantin M. Popa la Tradem

 
sus

Marius Dobrin

 

Travel Makers

 

De când am descoperit noua și mica galerie de artă, intitulată simplu ArtStudio, un spațiu cald, intim, cu ferestre magice spre trecut și cu pereții albi, de care se agață viitorul, ori de câte ori ajung acolo retrăiesc, cumva, starea de emoție de pe când pornea la drum Café-Teatru Play.

travel1La mijloc de septembrie am mers spre a întâlni un grup de călători. Pretextul a fost o expoziție ad-hoc, de tablouri și de fotografii, cu o prezentare video și un mic recital, totul cu gând de a strânge fonduri pentru un proiect generos destinat copiilor refugiaților sirieni în Turcia. 

Luiza Mitu a făcut oficiile de gazdă a evenimentului, pe când Roberta Ionescu urmărea discret ca totul să fie funcțional. Călătorii, o încântare. Pentru ei am mers acolo. Să-i văd, având sentimentul că-i revăd. Ne-am cunoscut unii cu alții, ca în euforia unui Revelion în oraș, ne-am simțit prieteni vechi. Spațiul acela intim a cunoscut apropierea a zeci de persoane, ca în povestea cu mănușa fermecată. Craiovenii care am venit să-i cunoaștem pe călători am intrat în jocul lor.

Mai întâi am admirat chipurile zâmbitoare de copil, ochii mari și plini de povești, din tablourile create de Lee Ia, din Coreea, toată numai zâmbet, plăcut surprinsă când a auzit să fie salutată în limba ei. Am primit explicații de la Giuliana Bonilla Duarte, venită din America de Sud (Paraguay/Brazilia) și interesată de a face fotografie antropologică, povestind cu pasiune despre un sat de pe lângă Huedin.

Giuliana:
travel2„Three different artists participated with me on this event with paintings and me with photography. The main group connected with the goal that all pieces of art were going to be donated. I participated with pictures which I made traveling trough different countries with the group. When I was shooting the portraits I was inspired by stories about Syrian refugees and kids all over the world. One of the pictures with a green landscape is about where people leave some mark of their day-to-day to work.“

Am urmărit o proiecție pe un perete, despre câte au mai făcut cei de la Travel Makers pe unde au mai colindat. Prin spații mai puțin favorizate, căutând să aducă o doză de frumos unor oameni prea mult apăsați de grijile zilnice și cu foarte puține oportunități pentru supraviețuire, darmite pentru artă. Voluntarii care vin la Travel Makers au un mic bagaj în spate dar un uriaș bagaj sufletesc și sentimental pe care-l poartă pe jos ori cu autostopul, sute și sute de kilometri, spre a face o bucurie unor semeni dintr-o colț de lume. De altfel au demonstrat cum, cu ingeniozitate și cu modestie pot acumula resurse destinate țelului umanitar pe care și l-au stabilit.

Michal:
„When you'll watch a documentary, you'll see all the idylic moments of traveling. Everyday reality is that we still must take care of our basic needs (which might be sometimes difficult on the road). But also both hard and wonderful experiences and people.“

Jorin Eichhorn, din Germania, a vorbit despre ei toți, răspândiți în acea seară prin cele câteva încăperi, amestecați printre craioveni sau discreți retrași în câte-un colț, apoi a cântat la chitară, acompaniat de Michal Salajka, din Cehia, la vioară.

travel3Și am văzut clipul călătorului iordanian, alt purtător de zâmbet cuceritor, despre victimele conflictului sirian sau am schimbat impresii despre cele două fețe ale zidului berlinez cu un german născut după reunificare. Și mai era o fată dinIndiași câți alții, călători și purtători de cultură, de idei, de sentimente, discreți ca firul de apă ce urmează cutele întâmplătoare ale terenului spre a-și duce la bun sfârșit ceea ce simte că trebuie să facă.

 

 

Câteva tablouri și fotografiile au fost oferite printr-o tombolă ad-hoc. Călătorii și-au continuat drumul și au ajuns cu bine în Turcia, au dăruit ce aveau de dăruit. S-au răspândit prin lume, spre casă ori spre alte căutări și proiecte. Alte firișoare de apă reiau traseul deja desenat ori desenează altele. Circulația apei în natură.

Comentarii cititori
sus

Radu Marini


Găsit umor. Caut adresant

Din complotarea pentru distrugerea culturii, din lipsa unor catalizatori ai actului cultural, din lipsă de finanțe, cultura și implicit arta românească e ba ciungă, ba șchioapă. Factorii decizionali știu, dau din umeri, se fac că plouă, se ascund în cochilii ipotetice, metaforice sau cu cinzeaca-n mână. Să combată, să combată subita moarte prin inaniție a culturii și implicit a actului artistic. E adevărat, mai sunt niște inimoși veterani cu iz patriotic la corason, cu disciplina muncii la zi, chit că-i din regimul trecut. Școliți și ei, ba prin Cântarea României, ba prin furcile caudine ale Daciadei. A nu se citi Daciana Sârbu. Exclus. Ei mai duc în spate ca un Sisif câte-o rază de lumină. Și zău, nu-s mineri, ăia cu lămpașu’ aninat pe culmi semețe. A se citi cap. Cine știe cunoaște, ajută sau fluieră. A pagubă. Să recapitulăm: avem reprezentanți decizionali care taie, taie, taie fonduri și frunză la câini. Mai avem veterani ai culturii care țin steagu’ sus. Mai curând în bernă. Și mai avem valul tânăr… de maneliști. Care ca și colonia de rozătoare distrug tot ceea ce merita admirat și salutat. Ăștia sunt, ăștia suntem, cu ei mergem până-n pânzele albe. La distrugere sigură și la obiect. Am zis.

Ceapa de aur, o doză de umor cu iz făgărășan

Mă simt legat de orașul Făgăraș. Aici am doi prieteni cu umor. Mai bine zis cu umorul la ei. Ei sunt în ordinea numerelor de pe tricou: Florin Alexandru și Ilie Bardașuc. Membrii celui mai vechi grup de umor din țară: EXPERIMENT 77. Care mai mișună. Incă. Pe bază de umor.
Trupa EXPERIMENT 77 din Făgăraș a luat ființă ca mai toate trupele de umor care au spus ceva în umorul românesc fix în anul 1980. La Brașov. Atunci se născu umorul românesc. Fără TVA. Pentru că el avea valoare.
Se născu în  hohote de râs. DIVERTIS (Toni Grecu) la Iași, ARH (Ghighi Bejan) și Brigada ASE (Fiți Arieșeanu) la București, HILARIS (Doru Octavian Dumitru) la Bacău, PRO PARODIA (George Călugăru) la Craiova, EXPERIMENT 77 (Florin Alexandru) la Brașov.
Au scris istorie, au descrețit frunți, au complotat cu epoca. Așa că îmi e drag să reamintesc că din toată pleiada de corifei ai generației de aur a umorului românesc de sorginte studențească au rămas să ducă stindardul umorului doar EXPERIMENT '77, grupul lui Florin Alexandru. Restul s-au pierdut pe drum. Dar au rămas, vă spun sigur, cu umorul. La ei. În ADN.
Iar eu, ca unul care am făcut istorie și oamenii să râdă cu grupul de comedie PRO PARODIA  mă simt încă legat de umor. Așa că de câte ori sunt invitat să particip la Făgăraș, la Festivalul Ceapa de Aur, spun din toată inima: ce bună ceapă fac ăștia ai mei, Florin și Ilie! Cu umor. Și iat-o ajunsă la a XVI-a ediție.  Un festival de umor organizat ca la carte de doi stâlpi ai umorului românesc.
Și iată-mă-s în calitate de 3 în 1:
1. Jurat al festivalului
2. Participant cu o expoziție personală de fotopamflețuri: Veniți de luați lumină!
3. Ca editor. Al lui Florin Alexandru.
Adică eu, la puterea a treia. Cam de râs…
Așadar dotat cu arme, fotopamflețuri, și cu speranța că voi avea de ce să mă binedispun, am purces în arealul numit vremelnic Ceapa de Aur. De ce această denumire generică? Pen’că în zonă sunt celebri ardeleni, gospodari și cultivatori de ceapă. Roșie. Oameni vrednici și aprigi la muncă. Dar de 16 ediții generoși cu umorul românesc. I-au asigurat o casă de poveste. Adică de râs. La Făgăraș.
După ce l-au adoptat pe Florin și al său EXPERIMENT '77.
Atmosfera a fost plăcută, cumințică, aproape de râs. Mai mult de plâns.

Au spus doar prezent

10 au fost numerele în programul Festivalului Ceapa de Aur de la Făgăraș. 4 grupuri, mari ș late, dar pline de praf și atât. Umor, sufletu’. Cu texte kilometrice și lipsite de haz. Păi noi de ce am venit la un festival de umor? Fără cap, fără coadă, fără haz. 
Plini de texte lălăite, cu combatanți depășiți de prima tinerețe, prăfuiți și ei mai abitir ca umorul lor coclit. Nimic nou pe piață. Încarcerați în același static umor fără adresă, fără spumă, fără apă caldă. Au împroșcat și au plecat. Nimic nou, nimic de semnalat.
ceapa1Doar VACANȚA MICĂ din Pitești, care atât i-a dus capul că și-au plagiat omologii lor mai mari, mai cu cohones, mai de râs. Din Craiova. Preluându-le jumătate de formulă de prezentare scenică. Rămânând la statutul de pigmei. Singurul lor punct forte fiind pantomima. De fapt un melanj. Adică o pantomuzic.
Un surogat de mișcări și gesturi care se cablează pe una, nouă, manele cu iz sexual. Păi unde e marea lor plezneală, unde e umorul? N-ai să vezi. Și am plâns. Am regretat că mulți combatanți au renunțat parcă prea devreme la poezia umorului cu iz studențesc. Care făceau furori, făceau săli pline și securitatea să le dea târcoale. Că ei subminau statul și politica partidului.
Iar 6 au fost individualiștii care credeau că stăpânesc tehnici teatrale, texte umoristice și experiențe scenice. Vârfurile au fost tot tataii sexagenari de la Câmpulung Moldovenesc, dl Tiron și tatăl lui Cosmin Seleși, din Sălaj, cu părul lor alb, cu dorința de a juca, cu texte ușor depășite dar frumos prezentate. Convingător, articulat și parcă și pigmentate cu poante. Parcă.
Față de schimbul de mâine cei mai tinerei din tranșa a II a patruzeciștilor. Cam jenant. Au plombat diverse numere de stand-up comedy cu bancuri ieftine, ieftine. Și Dumnezeu cu mila. Păcat de sala plină de făgărășeni, dornici să mai râdă și ei.

Alte evenimente cu notă de umor
 

ceapa2Festivalul a beneficiat de prezența inseparabilă a marelui grafician, caricaturist și artist român cu impact planetar în lumea umorului, Ștefan Popa Popa’s. Președintele juriului. Un prieten fidel al acestei manifestări. La această ediție a festivalului  s-a vernisat o expoziție de caricaturi a artiștilor români interbelici. Alături de fotopamflețurile umoristice cu tema: Veniți de luați lumină.
Și au venit. S-au primenit cu umor vizual… 

Dozatorul de umor

După ce am insistat mai bine de doi ani pe lângă Florin Alexandru să-și tipărească schițele sale de umor, odată cu împlinirea vârstei de 60 ani l-am convins să-i coordonez cartea: Dozatorul de umor.
Cartea sa a avut o  lansare de excepție
„Este o onoare să fiu alături de Florin Alexandru la acest eveniment mai ales că astfel de evenimente sînt rare în ziua de astăzi. Vedeți dumneavoastră că televiziunile au devenit locul unde se îmbecilizează poporul român, nu este umor ceea ce se face. Aici este umor adevărat. Primesc și eu cărți multe, dar multe dintre ele sunt maculatură și ajung la coș. Nici nu știți câte tâmpenii suportă hîrtia. Îl felicit pe Florin pentru această carte” a spus caricaturistul Ștefan Popa Popa's.
„Din 1980 îl cunosc pe Florin Alexandru, de la festivalurile la care a participat cu Experiment '77. Este scriitor și umorist de mulți ani, a participat în mai multe culegeri de umor din țară cu umor adevărat. Trebuie să știți că un umor adevărat este profund creștin, bășcălia este atee pentru că jignește, așa cum definea Dan Puric. Pe televizor vedem bășcălie și nu umor, vedem funduri goale și nu altceva. Unde sunt vedetele adevărate, unde este umorul de altădată?” a spus umoristul Constantin Tiron
„Eliberarea stresului se face prin râs, trebuie să știți asta. Eu am jucat ceea ce a scris Florin Alexandru, mergeți pe mâna lui că și eu am mers” a spus actorul Emil Mitrache. Americanu'.
ceapa3„Îl cunosc pe Florin Alexandru. Da, este inginer, a fost șef mare, a dat de băut, mie nu. S-au spus cuvinte frumoase aici, mie nu. L-am cunoscut din 1982, l-am adus la Craiova cu Bardașuc. La Gala Umorului Studențesc. De 32 de ani este o legătură strânsă între noi prin umor. Acum este un om cu carte. De umor.” Am  spus și eu despre dușmanul meu de atâta amar de vreme.
Florin Aexandru s-a lamentat...„Am vrut s-o lansez în cîteva rînduri, dar am anulat pentru că de fiecare dată s-a ivit altceva. A fost divorțul lui Lis și am anulat, a fost războiul din Ucraina și am anulat, a fost Turcescu și am anulat și câte altele. Azi a fost momentul. Ce pot să zic decât: Să citiți bine!-ca o recomandare!” a  reiterat Florin Alexandru.

Cauzele declinului umorului românesc
 

După ce titanii umorului românesc care predau cu nonșalanță, cu ironie, cu inteligență lecțiile de umor au reușit să-și croiască ușor, ușor un drum în societate aproape ireversibil, s-a ales praful de hazul și de traiectoria ascendentă plină de șopârle, de nou, de spart piața, de miserupismele epocii. Evident după ce Maurul și-a făcut datoria, Maurul trebuie să plece. Și… au plecat. Care încotro au văzut și ei.
Așa că Grupul ARH, cu ale lor montaje literare, un cumul de colaje, au făcut istorie, DIVERTIS, cu interviurile neconvenționale, Grupul de comedie PRO PARODIA, cu bășcălie, cu pantomime sincronizate colectiv, cu gaguri pline de umor absurd, Brigada ASE cu music hall, HILARIS, cu omul orchestră Dan Octavian Dumitru, care făcea orice cu haz, iar EXPERIMENT 77 cu calupuri de adaptări la reclamele publicitare au dat pe spate o generație întreagă.
Pentru că erau uniți, erau cu șarmul la ei, erau conștienți și cunoscători ai umorului de calitate. Dar a venit o vreme, a venit un pretext, a sosit timpul să-și agațe-n cui și hainele de gală dar și bagajele de umor și au ales alt drum… Au ieșit din scenă. Cu capul sus și-n aplauze meritate.
În epocă au mai făcut pui doar VACANȚA MARE, cu limbaj cu tendințe triviale, cu îmi bag picioarele, cu nebunii de la țară. Dar buni și credibili interpreți de umor. Profitori ai unei noi nișe. Umorul de târlă. Pe care au dominat-o cu mare succes. Prietenaș.
Azi sunt alte priorități, alte percepții, alte trupe, alți saltimbanci cu mintea creață și gărgăuni în cap. Că ar avea umor. Mă lași?
Gasit umor. Caut adresant...

Sau invers!

Comentarii cititori
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

Întâlnire la Tradem:
Gabriela Gheorghișor și Constantin M. Popa

 

A șasea ediție a proiectului „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”, organizat la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, i-a avut ca invitați pe Constantin M. Popa și Gabriela Gheorghișor. Întâlnirea de pe 26 septembrie 2014 a fost moderată de inițiatorul poiectului, Petrișor Militaru, iar Constantin M. Popa și-a lansat cu acest prilej volumul de versuri Încruntările mele amoroase, apărut recent la editura Aius. Ca de obicei, a fost o atmosferă destinsă, inedit de această dată fiind că invitații, reputați critici literari, sunt cunoscuți mai puțin ca poeți.

„Nu mă consider poetă, dar am acceptat invitația pentru că îmi plac aceste întâlniri prietenești, lipsite de morgă și pentru că știam că astăzi o să fie aici și Constantin M. Popa, un om pe care îl prețuiesc foarte mult. Situația este puțin «experimentală», să-i spunem așa, pentru că în acest proiect sunt de obicei invitați un poet consacrat și unul tânăr, aflat la început de drum. Domnul Constantin M. Popa, pe care îl știm cu toții în calitate de critic și istoric literar, debutează cu acest volum, este un volum de debut în poezie”, a spus Gabriela Gheorghișor, care a prezentat cartea domnului Popa și a citit pe larg din poezia acestuia. Conform cutumei, rolurile s-au schimbat apoi, fiecare a citit și poeme proprii, iar domnul Popa a analizat creația poetică a Gabrielei Gheorghișor. În finalul întâlnirii, pe care o puteți urmări integral în înregistrările video de mai jos, domnul C. M. Popa a dat autografe pe proaspătul său volum.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey