Sighișoara Medievală Redivivus
Workshop la The Watermill Center
Petrecere spaniolă cu Alexandru Munteanu și Alma Andaluza
Anonimul 10
Ideo Ideis 2013

 
sus

Adriana Mihaela Macsut și Ștefan Grosu

 

'Vlad, Cavalerul Dreptății' cucerește Sighișoara Medievală Redivivus

 

medievalDin  anul 1992, în fiecare vară, în Cetatea Sighișoarei reînvie  trecutul prin 'Festivalul Medieval'. Povestea 'Sighișoara medievală' a devenit deja un brand pentru că la ora actuală au loc manifestări similare în Sibiu, Suceava, Craiova, Mediaș, Târgu Neamț, Sărata Monteoru, Deva, Râșnov, Iași, Brașov, Dumbrăveni, Bistrița, Alba Iulia. În acest sens, Dorin Dăneșan, primarul sighișorean, arată că festivalul medieval este important: "Am încercat, de-a lungul timpului, mai multe teme, dar în ultimii ani ne-am axat pe medieval și bucuria mea este că am reușit să aducem festivalul acolo unde ne-am dorit". Tehnologia și-a pus și ea amprenta asupra acestei incursiuni în lumea medievală în sensul că manifestarea a fost transmisă în direct pe internet, pe site-ul sighisoaramedievala.ro.

În perioada 26-28 iulie 2013 a avut loc la Sighișoara a XXI-a ediție a 'Festivalului Medieval'. Evenimentul a fost organizat de Primăria Sighișoara și Asociația Turistică Sighișoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Național și Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Trupa Noua Acropolă și UNATC. Costul manifestării fost de peste 340.000 de lei și în acest sens primarul Dorin Dăneșan, a precizat că bugetul ediției din acest an depășete 340.000 de lei, dintre care 210.000 de lei este contribuția municipalității, restul banilor fiind dat de Asociației Turistică Sighișoara. Prețul de intrare a fost de zece lei. De precizat că în cetatea medievală nu s-au consumat alcool, mici și bere și nu s-au comercializat produse care nu corespund caracterului medieval.

Manifestarea din acest an a avut loc sub deviza Vlad, Cavalerul Dreptății. Fixarea temei festivalului a pornit de la ideea că Vlad Dracul, domnitor al Țării Românești (1436-1442 și 1443-1447), a locuit la Sighișoara între anii 1431-1435 și aici, în 1431, a venit pe lume cel de-al doilea fiu al său, numit Vlad Drăculea, cunoscut în tradiția populară cu numele de Vlad Tepeș și ulterior recunoscut în întreaga lume, datorită romanului lui Bram Stoker, drept 'Contele Dracula'. Liviu cavaleriPancu, directorul artistic al festivalului, a precizat că evenimentul din acest an nu constituie un spectacol istoric, ci: "este o plutire între elementele sufletești pe care le-a trăit Vlad în momentul în care s-a născut, în momentul în care a avut un tată aparținând unui Ordin al Dragonilor, în momenul în care a crescut la Înalta Curte Otomană, lucruri care l-au determinat ca la el acasă să-și
dorească dreptate și prosperitate pentru neamul lui". Tema a constituit o urmare firească a edițiilor anterioare, intitulate: Întoarcerea Cavalerilor, Merlin – vrăjitorul lumii medievale și Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă și credință. În acest sens, Sorin Rațiu, președintele Asociației Turistice Sighișoara a arătat că în anul 2013 "am dorit să ieșim în întâmpinarea publicului iubitor de medieval cu o temă dedicată unui erou românesc și nu se putea ca acesta să nu fie Vlad Țepeș, nume care se leagă prin nașterea sa de Cetatea Sighișoarei".

Vechile străzi ale Cetății au fost animate de un număr de 216 actori, cavaleri, muzicieni, saltimbanci și domnițe. Nu au lipsit nici de această dată  Toboșarul și Garda de Onoare. Au fost prezente trupe de teatru medieval și ordine cavalerești din Romania,  Franța,  Ungaria,  Cehia. Festivalul a  fost împărțit în mai multe secțiuni: arte plastice, concerte, dans, expoziții de carte, tablouri și costume, recitaluri de poezie și teatru. Pe 27 iulie, la Casa Cronicarilor, au avut loc conferințele: Eroul medieval în timpul modern, Ordinul Dragonului și Muzica la marile curți europene. La reușita manifestării au contribuit formațiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) și Ambient Folklore (Bulgaria), precum și ordinele cavalerești:  Cavalerii ArtGotica,  Cavalerii Cerb, Cavalerii De Mediaș, Cavalerii Lup,  Străjerii Bucovinei (România),  Cavalerii Crux Alba (Ungaria) și Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

persidaO apariție insolită a fost Persida Negruți care pictează folosind coji de ouă și care mărturisește că „prin folosirea coajei de ou se obține o textură a suprafeței care îmi permite obținerea unor efecte pe care o suprafața plană nu mi le-ar permite”.

În premieră la ediția din acest an a existat o 'Școală de dans medieval', susținută de coregraful Izabela Kevorkian, unde s-au studiat: menuetul, tarantela și elemente de dans popular românesc.

Sanda Vițelar, purtătorul de cuvânt al Festivalului Sighișoara Medievală 2013, a precizat că au fost vândute 18.000 de bilete: ,,potrivit cifrelor centralizate de organizatori în cele trei zile ale festivalului s-au vândut 18.000 de bilete dar, ținând cont de faptul că elevii, studenții și copii sub 14 ani au beneficiat de acces gratuit, putem estima un număr dublu de vizitatori”. Printre miile de vizitatori la Sighișoara Medievală 2013 s-au numărat: Dušan Zarubica, ambasadorul Serbiei în România, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și Mircea Geoană, care au avut, cu acest prilej, și o întâlnire cu primarul  Dorin Dăneșan. Cei trei demnitari au fost impresionați de lumea care a găsit puterea de a se bucura de acest eveniment minunat ce i-a purtat în timp spre vremurile fascinante populate cu cavaleri, domnițe și trubaduri.

Manifestarea a început și s-a încheiat cu Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor și Meșteșugarilor. În timpul evenimentului, Liviu Pancu i-a investit pe toți vizitatorii cu titlul de 'Cetățeni Liberi în Cetatea Sighișoara', iar la închiderea evenimentului a mulțumit participanților întrucât „festivalul rezistă prin noi”, adică prin actorii și specatorii fascinați de legendele medievale.

În incheiere, cronicarul își ia la revedere de la Sighișoara Medievală 2013și rostește bun venit Sighișoara Medievală 2014. 

P.S. Fotografiile au fost realizate de Ștefan Grosu

Comentarii cititori
sus

* * *

 

Workshop la The Watermill Center

 

În perioada 30 iulie-3 august, Mircea Cornișteanu, director general al Teatrului Național Marin Sorescu, a fost în SUA, la The Watermill Center (http://watermillcenter.org/about), Long Island, New-York, fondat în 1992 de regizorul și artistul vizual american Robert Wilson. Directorul teatrului craiovean a fost prezent în cadrul laboratorului pentru performance la workshop-ul organizat de legendarul regizor american în vederea viitoarei realizări a spectacolului Rinocerii, de E. Ionesco, la Teatrul Național Craiova.

Pe durata a cinci zile, Robert Wilson și echipa sa au discutat cu Mircea Cornișteanu, însoțit de Cătălin Ionescu Arbore, în calitate de scenograf, pentru a pune la punct amănuntele viitoarei colaborări. Premiera spectacolului Rinocerii, în regia lui Robert Wilson, este prevăzută să aibă loc pe 4 iulie 2014.

Robert Wilson a mai fost în trecut de trei ori la Craiova: prima oară cu prilejul prezentării spectacolului său Femeia mării, de H. Ibsen, în cadrul Festivalului Shakespeare, 2008. A doua oară, regizorul american a fost prezent la TNC în 2010 cu ocazia prezentării filmului spectacolului său Hamlet – Un monolog, realizat la Alley Theatre în 1995, regizat și interpretat de el, iar a treia oară în 2012, la același festival internațional, cu spectacolul Sonetele lui Shakespeare, prezentat de Berliner Ensemble, Berlin.

icrnyCu prilejul călătoriei în SUA, Mircea Cornișteanu a fost invitatul ICR New-York, unde a vorbit, pe 26 iulie, despre 'Caragiale și arta spectacolului'. Realizator a 21 de spectacole din opera lui Caragiale (teatru, proză, articole, scrisori), regizorul Mircea Cornișteanu a expus publicului prezent la conferință experiența sa personală în „interpretarea” operei celui mai important dramaturg român și a citit pagini din creația acestuia.

 

 

Comentarii cititori
sus

* * *

 

Petrecere spaniolă
cu Alexandru Munteanu și Alma Andaluza

 

Alexandru Munteanu va concerta pe 16 și 17 august la Craiova, în Sala I. D. Sîrbu a Teatrului Național Marin Sorescu, alături de prietenii săi din trupa Alma Andaluza (Suflet andaluz), aparținând companiei cu același nume din Barcelona. Ei vor prezenta, în premieră, concertul Fiesta española. Canción, baile y guitarra flamenca (Petrecere spaniolă. Cântec, dans și chitară flamenco).

Programul de concert oferit craiovenilor de trupa Alma Andaluza conține piese de flamenco tradițional (bulerias, tangos, fandangos, alegrias etc.), dar și flamenco modern, din repertoriul unor mari artiști (Paco de Lucia, Paco Peña, Tomatito, Camarón de la Isla, Niño Miguel ș.a.), într-un spectacol care îmbină excelența muzicală cu pasiunea și însuflețirea dansului spaniol.

Compania din Barcelona și-a propus să promoveze valorile muzicii și dansului flamenco, incluse din anul 2010 în Patrimoniul UNESCO de comori spirituale ale umanității, în cadrul unor turnee în țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, Trupa Alma Andaluza a concertat până în prezent în Spania, Portugalia, Italia ș.a., dar și în România (la București: Institutul Cervantes, Muzeul Țăranului Român, Biblioteca Națională a României, urmând să cânte în această vară și în alte orașe precum Constanța, Iași și Timișoara).

 

Comentarii cititori
sus

* * *

 

Anonimul 10

 

Ediția aniversară a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL se va desfășura în perioada 9-18 august 2013 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Cea de-a X-a ediție a Festivalului este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Tulcea, Institutului Cultural Român și Televiziunii Române. 

Festivalul va fi deschis de cel mai recent film în regia lui Wong Kar-wai, Marele Maestru/ The Grandmaster, vineri, 9 august. Pe fundalul tumultuos al Chinei anilor 1930, The Grandmaster urmărește viața legendarului Ip Man, mentorul lui Bruce Lee și maestru al școlii Wing Chun Kung Fu. Din distribuție fac parte actorii Tony Leung, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din In the Mood for Love și Ziyi Zhang, nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din Memoirs of a Geisha și de trei ori nominalizată la Premiile BAFTA. Proiectat în deschiderea Berlinale 2013, The Grandmaster este prezentat în avanpremieră la ANONIMUL, prin amabilitatea Independența Film.

 

COMPETIȚIE LUNGMETRAJ

Cele 7 titluri propuse de selectorul Ludmila Cvikova, Head of International Programming în cadrul Institutului de Film din Doha pentru Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 10 sunt:

WAJMA, AN AFGHAN LOVE STORY, regia Barmak Akram, Afganistan- Franța, 2013
Cel mai bun scenariu, Festivalul de Film Sundance 2013

HARMONY LESSONS, regia Emir Baigazin, Kazahstan- Germania- Franța, 2013 
Ursul de Argint pentru imagine- Aziz Zhambakiyev, Berlinale 2013 
Mențiunea Specială a Juriului, Tribeca 2013

THE MAJOR, regia Yuri Bykov, Rusia, 2013
Semaine de la Critique, Cannes 2013
Horizons, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, 2013

A FALLIBLE GIRL, regia Conrad Clark, Marea Britanie- China, 2012
Premiul al II-lea - Sectiunea lungmetraj, Gulf Film Festival- Dubai, 2013

MY DOG KILLER, regia Mira Fornay, Slovacia- Cehia, 2013 
Hivos Tiger Award, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2013

MATEI COPIL MINER, regia Alexandra Gulea, România- Germania- Franța, 2013
Premiul Lino Miccichè și Premiul Publicului Tânăr, Festivalul Internațional de Film de la Pesaro, 2013

TALL AS THE BAOBAB TREE, regia Jeremy Teicher, Senegal- SUA, 2012 
Premiul pentru Cel mai bun film acordat de Juriul Doha-Giffoni, Festivalul de Film Doha-Tribeca, 2012

 

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ FICȚIUNE

 • HIJACKER, regia Danilov Aleksandr, Rusia
 • DOOD VAN EEN SCHADUW/ DEATH OF A SHADOW, regia Tom Van Avermaet, Belgia - Franța
 • PELUQUERO FUTBOLERO/ HOOLIGAN HAIRDRESSER, regia Juan Manuel Aragón, Spania
 • NE MENSHE 50 KG/ NOT LESS THAN 50 KG, regia Maryna Artemenko, Ucraina
 • LA VOIX DE KATE MOSS/ KATE MOSS' VOICE, regia Margaux Bonhomme, Franța
 • KOLYA-KOLYA, regia Kolesov Konstantin& Baykov Boris, Rusia
 • THE ONLY BAR IN TOWN, regia Adam Budd, Canada
 • DIE LETZTE GRENZE/ THE LAST BORDER, regia Daniel Butterworth, Germania
 • MARCELLO, regia Francesca Coticoni, Italia
 • BAD PENNY, regia Andrei Crețulescu, România
 • STEW& PUNCH, regia Simon Ellis, Marea Britanie
 • PASTILA FERICIRII/ THE PILL OF HAPPINESS, regia Cecilia Felmeri, România
 • ALINA, regia Dukarev German, Rusia
 • LE COQUELICOT/ THE POPPY, regia Fabien Giurgiu, Franța
 • WASTE, regia Anton Groves, România
 • REHEARSAL, regia Agnes Guilbault, Spania
 • MISTERIO/ MISTERY, regia Chema García Ibarra, Spania
 • PRIETENIE, BARÁTSÁG/ FRIENDSHIP, FRIENDSHIP, regia Rusu Ionuț, România
 • TATTOO, regia Aldo Iuliano, Italia
 • TILL DEATH DO US PART, regia Julian Lara, SUA
 • DREAMING APECAR, regia Dario Samuele Leone, Italia
 • DIRECTED BY, regia Alban Mench, Franța
 • TUNS, RAS ȘI FREZAT/ HALF SHAVED, regia Bogdan Mureșanu, România
 • GREY, regia Hassan Neamah, Egipt
 • THE TREE OF PAN, regia Aitken Pearson, Portugalia
 • VACA FINLANDEZĂ/ THE FINNISH COW, regia Gheorghe Preda, România
 • SHAME AND GLASSES, regia Alessandro Riconda, Italia
 • POOL, regia Juan Del Rio, Spania
 • EN PLAN ROMÁNTICO/ ROMANTIC AS I AM, regia Peris Romano, Spania
 • SECOND VOICE, regia Daniel Sandu, România
 • ȘANȚUL/ THE DITCH, regia Adrian Silișteanu, România
 • UN BEAU MATIN/ ONE FINE MORNING, regia Slony Sow, Franța
 • THE BEST JOB, regia AnastaSia Titova & Kateryna Shevchenco, Ucraina- Rusia
 • CLAUDIU ȘI CRAPII/ CLAUDIU & THE FISH, regia Andrei Tănase, Germania- România
 • ROBOKROLIK/ ROBORABBIT, regia Sergey Tsyss, Rusia
 • EL RASTRILLO SE QUIERE COMPROMETER/ RAKE'S COMMITMENT, regia Santi Veiga, Spania
 • ORDINARY FAMILY STORY, regia Sergey Velikoredchanin, Rusia
 • ZIMMER 606/ ROOM 606, regia Peter Volkart, Elveția
 • LA MULȚI ANI!, regia Armine Vosganian, România
 • SEIN KAMPF, regia Jakob Zapf,Germania

 

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ ANIMAȚIE

 • CREAMEN, regia Esther Casas, Spania- SUA
 • COMME DES LAPINS (Chroniques de la poisse, chap. 2)/ LIKE RABBITS (Sticky Ends, chap. 2), regia Osman Cerfon, Franța
 • MICHAEL POLLAN'S FOOD RULES, regia Marija Jacimovic& Benoit Detalle,Serbia
 • ED., regia Gabriel Garcia, Brazilia
 • ZWEIBETTZIMMER/ DOUBLE OCCUPANCY, regia Fabian Giessler,Germania
 • STRINGS, regia Tal Arbiv& Lior Golan,Israel
 • MADEMOISELLE KIKI ET LES MONTPARNOS/ KIKI OF MONTPARNASSE, regia Amelie Harrault, Franța
 • JAMÓN/ JAMON, regia Iria López, Marea Britanie
 • UȘOR POATE ORICINE/ EASY IS FOR ANYONE, regia Paul Mureșan, România
 • ORIGAMI, regia David Pavon, Spania
 • EMILIE, regia Olivier Pesch, Luxemburg
 • TARAZOO/ SCALE, regiaRamin Rahbar,Iran
 • DEER VALYA, regia Djalil Rizvanov, Rusia
 • 2 (DOI)/ 2 (TWO), regia Ilinca Šeda, România
 • ALFRED Y ANNA/ ALFRED& ANNA, regia Juanma Suárez, Spania
 • SHAVE IT, regia Fernando Maldonado& Jorge Tereso,Argentina
 • UN EVENIMENT NEASTEPTAT/ AN UNEXPECTED EVENT, regia Monica Vinogradov, România
 • DJI. DEATH FAILS, regia Dmitri Voloshin,Moldova
 • BEAR ME, regia Kasia Wilk, Germania- Polonia
 • PROJECT K-9, regia Francisco J. Cabrera, Alicia Esteban, Elsa Esteban, Juan E. Forero, Victoria González, Adrián Parra, Iria Salgado, Pablo Serrano, Huijun Shen, Spania 
Comentarii cititori
sus

* * *

 

Ideo Ideis 2013

 

Cea de-a opta ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care va avea loc în perioada 8-16 august, în Alexandria, e despre tine - despre experiența personală a fiecărei persoane care interacționează cel puțin o dată cu Ideo Ideis.

Campania de comunicare a fost inspirată de unul dintre participanți și îl are în prim plan pe Marcel Iureș, președintele onorific al festivalului. “Unul dintre participanții noștri a spus la un moment dat că revine constant la Ideo Ideis pentru că simte că acest festival e despre el și despre toți ceilalți oameni care aleg să petreacă 10 zile din august în Alexandria. Mesajul lui ne-a inspirat și ne-a motivat să facem, pentru prima dată în istoria acestui festival, o campanie de comunicare inhouse, în care noi, echipa de organizare, să vorbim despre noi, gașca Ideo Ideis. O gașcă din care fac parte participanții, vizitatorii care vin în Alexandria special pentru atelierele de dezvoltare personală, alexăndrenii care participă la spectacolele de teatru din cadrul festivalului, oamenii care ne susțin- fie ei sponsori sau parteneri media și mulți, mulți alții.”, a declarat Andreea Borțun, Co-Președinte Ideo Ideis.

Despre Ideo Ideis

Ideo Ideis este un festival de teatru organizat de Asociația Culturală T.E.T.A. și dedicat procesului de educație alternativă pentru liceenii din România. Evenimentul include șapte secțiuni: atelierele de teatru tânăr, competiția, atelierele de măiestrie, spectacolele de teatru profesionist, cinemateca târzie, seara povestitorilor și master-class-urile Ideo Ideis.

Ideo Ideis a aderat la programul Societal de responsabilizare socială și de mediu a evenimentelor.

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați 
www.ideoideis.ro,
www.facebook.com/ideoideis
 

Trupe și spectacole în competiție

(vor putea fi urmărite online http://ideoideis.ro/noutati/13):

1. AS - BUCUREȘTI, Never let me go, dramatizare după romanul lui Kazuo Ishiguro
2. ATELIERUL DE TEATRU - BOTOȘANI, Să nu mă părăsești, după romanul lui Kazuo Ishiguro
3. BON TON - IAȘI, Dresați și oameni?, adaptare după Dresoarea de fantome, de Ion Băieșu
4. BRAINSTORMING - BUCUREȘTI, Cină cu prieteni, de Donald Marguiles
5. DRAMACLUB - BOTOȘANI, La lilieci, de Marin Sorescu
6. OGLINZI - SINAIA, Crize, de Mihai Ignat 
7. PROTHA - PANCIU, Prințesa și porcarul, de Dumitru Solomon
8. THEATRON, VULCAN, HUNEDOARA, Paparazzi sau cronica unui răsărit de soare avortat, de Matei Vișniec
9. YORICK - BUCUREȘTI, Petrecerea, de Gabriel Pintilei 

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey